top of page

Passivt arbetssökande - Varför du borde nå ut till dem på sociala medier

Uppdaterat: 31 jan.nå ut till passivt arbetssökande via sociala medier.

Enligt en undersökning av SBAB funderar mer än var tredje person på att byta jobb under semestern, varav 10 procent uppgav att de hade sökt nytt jobb. Detta är ett intressant fenomen som berör människor i alla åldrar och utbildningsnivåer. Men vad beror det på och hur kan arbetsgivare dra nytta av trenden och nå ut till passivt arbetssökande på ett effektivt sätt?


Mellan den 31 juli och den 5 augusti 2023, genomförde SBAB en enkätundersökning med över 1000 personer som jobbar hel- eller deltid och fann följande intressanta insikter:


  • Mer en tredjedel funderar på jobbyte under semestern: Hela 36 procent av de tillfrågade personerna angav att de hade funderat på att byta jobb under semestern.

  • Utbildning påverkar intresset för jobbyte: Undersökningen visar att de som har högre utbildning är mer benägna att överväga ett jobbyte under semestern. Nästan 40 procent av de som har studerat på högskola eller universitet hade funderat på att byta jobb, jämfört med 30 procent av de med gymnasiekompetens.

  • Ungdomar är mer benägna att söka nya jobb: Personer i åldern 20-34 år är betydligt mer aktiva när det gäller att överväga och söka nya jobb under semestern. Här angav 43 procent att de funderat på att byta jobb, och 14 procent hade faktiskt aktivt sökt nytt arbete.

Fakta från studien - Så många har funderat på att byta jobb under semestern

Beräkningsunderlag från studien av SBAB - Så många har funderat på att byta jobb under semestern. Mellan den 31 juli och den 5 augusti 2023, genomförde SBAB en enkätundersökning med över 1000 personer som jobbar hel- eller deltid och fann följande intressanta insikter: 9% har sökt nytt jobb. 27% har funderat på att byta jobb men har inte aktivt sökt något jobb. 61% svarar nej. 4% har inte haft någon semester i år.
Beräkningsunderlag studie från SBAB - Så många har funderat på att byta jobb under semeste
.
Ladda ner • 12KB

Läs hela studien här. Nu när vi har dessa insikter, låt oss utforska varför så många funderar på och faktiskt byter jobb under semester tiderna. det är fördelaktigt att använda sociala medier för att nå ut till passivt arbetssökande individer.


Vad betyder passivt arbetssökande?

Passivt arbetssökande är en term som används för att beskriva kandidater som för närvarande har en anställning och inte aktivt söker nytt jobb, men som är öppna för att utforska nya karriärmöjligheter om rätt möjlighet presenteras. Passivt arbetssökande kan vara attraktiva för arbetsgivare eftersom de ofta har värdefull erfarenhet och kompetens.


För att nå passivt arbetssökande måste företag själva söka upp kandidaterna genom bland annat riktad annonsering på sociala medier, headhunting och employer branding. För att övertala passiva kandidater att byta jobb krävs det att arbetsgivare kan erbjuda bättre arbetsmiljö- och villkor, löner eller karriärmöjligheter.


Varför byter många jobb under semester?

Semestern är ofta en tid för avkoppling och reflektion. Då människor både har tid och utrymme att tänka över sina karriärmål, arbetslivet och sin nuvarande anställning på ett sätt som de kanske inte har möjlighet att göra under den hektiska vardagen. Detta kan resultera i en ökad mottaglighet för nya jobbmöjligheter och att många även tar steget mot att byta jobb när rätt erbjudande presenterar sig. Här är några av de vanligaste skälen till varför människor överväger att byta jobb under semestern:

  • Tid för självreflektion: Semestern ger en möjlighet till avkoppling och självreflektion. Människor kan använda den här tiden för att fundera över om de är nöjda med sitt nuvarande arbete och om det motsvarar deras karriärmål och personliga ambitioner.

  • Distans till arbetsplatsen: När man är borta från arbetsplatsen och dagliga arbetsuppgifter kan det vara lättare att se sitt jobb ur ett objektivt perspektiv. Man kanske upptäcker aspekter av sitt nuvarande jobb som inte längre är tillfredsställande eller utmanande.

  • Inspirerande upplevelser: Semestern kan också vara en tid för att uppleva nya kulturer, platser och människor. Dessa nya erfarenheter kan inspirera till att utforska nya karriärmöjligheter eller byta bransch.

  • Längtan efter förändring: Vissa människor kan känna en allmän längtan efter förändring i sitt liv och sin karriär. Semestern kan fungera som en utlösande faktor för att ta steget och söka nya möjligheter.

  • Ökad medvetenhet om arbetslivsbalans: Semestern ger också möjlighet att uppskatta betydelsen av arbetslivsbalans. Om någon har känt sig överarbetad eller stressad i sitt nuvarande jobb, kan semestern vara en påminnelse om vikten av att hitta en balans mellan arbete och fritid.

  • Nya karriärsmål: När man har tid att tänka på sina karriärsmål och vad man vill uppnå på lång sikt, kan det leda till önskan om att utforska nya karriärvägar och utmaningar.

Nu när vi har dessa insikter, låt oss utforska varför det är fördelaktigt att använda sociala medier för att nå ut till passivt arbetssökande individer.


Varför annonsera på sociala medier till passivt arbetssökande?

Många människor använder semestern som en tid att reflektera över sin karriär och fundera på framtiden. De kan leta efter inspiration och nya utmaningar. Genom att annonsera på sociala medier kan arbetsgivare nå ut till dessa individer när de är som mest mottagliga och öppna för nya utmaningar.

I en annons på sociala medier kan arbetsgivare tydligt kommunicera förmåner och arbetsvillkor. Detta gör det lättare för passivt arbetssökande att jämföra olika jobberbjudanden och ta hänsyn till mer än bara lönen.


Fyra saker att tänka på när du når ut till passivt arbetssökande


1. Använd tydliga annonser

Se till att dina annonser på sociala medier är informativa och tydliga när det gäller förmåner, arbetsvillkor och möjligheter.

2. Rikta dina annonser mot rätt målgrupp

Använd riktad annonsering på sociala medier för att nå ut till de grupper som är mest benägna att överväga ett jobbyte.

3. Var beredd att svara på frågor:

När du når ut till passiva arbetssökande kan du förvänta dig frågor om jobbet och företaget. Var beredd att ge svar och information i realtid.

4. Skapa en engagerande närvaro på sociala medier:

Förutom annonsering, se till att ditt företag har en engagerande och informativ närvaro på sociala medier. Detta kan öka intresset från potentiella arbetssökande.


Sammanfattningsvis kan det vara mycket fördelaktigt för arbetsgivare att nå ut till passivt arbetssökande genom annonsering på sociala medier, särskilt med tanke på det ökande intresset för jobbyte under semestern. Genom att använda de rätta strategierna och kommunicera förmåner och möjligheter kan företag attrahera talanger som letar efter nästa spännande karriärmöjlighet. Så, varför inte ta steget och börja nå ut till dessa potentiella arbetstagare redan idag?

Social rekrytering och employer branding. Boka en kostnadsfri rådgivning med Adsup. Vi hjälper er nå ut till och attrahera rätt kandidater på sociala medier.

Samarbeta med en social mediebyrå idag!

Hos Adsup hjälper vi dig att skapa tilltalande kampanjer som engagerar just din målgrupp. Vi är en social mediebyrå i Göteborg som vet hur man bygger effektiva kampanjer med fokus på Employer Branding och rekryteringsmarknadsföring.

Adsup Trustpilot recension av Julia Wall.
141 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page