top of page

Organiska inlägg vs betalda annonser på sociala medier

Uppdaterat: 31 jan.

Lär dig skillnaderna mellan betald annonsering och organiska inlägg på sociala medier. Upptäck fördelar och nackdelar med båda metoderna och hur du kan använda en kombination av dem för att optimera dina marknadsföringsresultat.

Betalda annonsering på sociala medier vs organiska inlägg på sociala medier

Betalda annonser och organiska inlägg är två av de vanligaste sätten att marknadsföra på sociala medier. Båda metoderna kan hjälpa dig att öka synligheten för ditt varumärke och nå ut till din målgrupp, men de har olika fördelar och nackdelar. I det här inlägget kommer vi att jämföra betald annonsering och organiska inlägg och diskutera skillnaderna mellan dem.

Boka en kostnadsfri rådgivning gällande annonsering, marknadsföring och employer branding via sociala medier.

Vad är organiska inlägg?

Organiska inlägg i sociala medier är inlägg som publiceras av en användare eller ett företag utan att betala för ytterligare marknadsföring. Organiska inlägg på sociala medier är inlägg som du publicerar på din profil utan att betala för att marknadsföra dem. Dessa inlägg syns för dina följare och kan öka engagemang, men har en mindre räckvidd än betalda annonser. Du har mindre kontroll över vem som ser dina inlägg och hur mycket engagemang de genererar. Inläggen visas för det mesta för användarens egna följare, vänner, eller för användare som har gillat en sida på Facebook. Undantaget är ifall inlägget får viral spridning, vilket är ett ovanligt fenomen, inte minst för företagssidor. Organiska inlägg kan vara mer genuina och hjälpa till att bygga upp varumärkesmedvetenhet och lojalitet på ett långsiktigt sätt.


Vad är betalda annonser?

Betald annonsering på sociala medier innebär att du betalar för att visa ditt innehåll (t.ex. annonser, videor eller inlägg) till en specifik målgrupp. Detta kan hjälpa dig att nå ut till fler människor och öka synligheten för ditt varumärke. Betald annonsering ger dig också mer kontroll över vem som ser ditt innehåll och kan ge dig mer mätbarhet över dina marknadsföringsresultat.är däremot inlägg som en användare eller ett företag har betalat för att marknadsföra till en större publik på den sociala medieplattformen. Dessa annonser kan riktas in mot användare som är mer intresserade av den produkt eller tjänst som annonseras, baserat på deras intressen och demografiska uppgifter.


Sammanfattningsvis: Med betald annonsering kan du betala för att visa ditt innehåll till en specifik målgrupp, medan organiska inlägg publiceras på din profil utan att du betalar för att marknadsföra dem.


Betalda annonser eller organiska inlägg?

Båda metoderna kan vara fördelaktiga för att marknadsföra ditt varumärke, men det beror på dina specifika mål och resurser. Betald annonsering kan vara en snabb och effektiv lösning för att nå en större publik, rikta in dig på en specifik målgrupp eller ge dig mer kontroll över dina marknadsföringsresultat. Organiska inlägg kan hjälpa till att bygga upp varumärkesmedvetenhet, autenticitet och lojalitet på ett långsiktigt sätt. Det bästa är att hitta en balans mellan de båda metoderna för att maximera dina resultat.


För- och nackdelar med betald annonsering på sociala medier:


Fördelar:

 • Större räckvidd: Du kan nå ut till en större publik än vad du kan med organiska inlägg.

 • Målgruppsinriktning: Du kan rikta in dig på en specifik målgrupp baserat på demografiska egenskaper och intressen.

 • Bättre synlighet: Dina annonser syns högre upp i flödet, vilket kan öka din synlighet och medvetenhet kring ditt varumärke.

 • Mätbarhet: Du kan mäta resultaten av dina annonser och justera dina strategier för att få bättre resultat.

Nackdelar:

 • Kostnad: Betald annonsering kan bli dyrt om du inte har en tydlig strategi och budget.

 • Oäkta engagemang: Ibland kan annonser locka till sig falskt engagemang, t.ex. genom köpta följare eller likes.

 • Annonsmättnad: Många människor är trötta på annonser och kan ignorera dem.

För- och nackdelar med organiska inlägg på sociala medier:


Fördelar:

 • Lägre kostnad: Organiska inlägg är gratis att publicera, vilket gör att det är en billigare marknadsföringsmetod.

 • Engagemang: Organiska inlägg kan ofta generera högre engagemang, eftersom människor ofta känner att de är mer genuina än annonser.

 • Varumärkesbyggande: Organiska inlägg kan hjälpa till att bygga upp varumärkesmedvetenhet och lojalitet.

Nackdelar:

 • Långsam räckvidd: Organiska inlägg har en mindre räckvidd än betalda annonser och kan ta längre tid att få ut till en bredare publik.

 • Mindre kontroll: Du har mindre kontroll över vilka som ser dina inlägg och vilken reaktion de genererar.

 • Svårt att mäta: Det kan vara svårt att mäta effekten av organiska inlägg och att veta vad som fungerar och inte fungerar.

Är du redo att ta din sociala medie strategi till nästa nivå?


Samarbeta med en social mediebyrå idag!

Hör av er till oss så hjälper vi ditt varumärke att förbli relevant och successivt arbeta mot dina övergripande mål. Hos Adsup hjälper vi dig att skapa tilltalande kampanjer som engagerar just din målgrupp. Vi är en social mediebyrå i Göteborg som vet hur man bygger effektiva kampanjer med fokus på Employer Branding och rekryteringsmarknadsföring.

Trustpilot review Adsup - Julia


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page