top of page

Annonsering i sociala medier 2024

Uppdaterat: 31 jan.

Annonsering i sociala medier blir alltmer populärt bland företag som vill nå ut till sin målgrupp. Oavsett vad du säljer eller vem du säljer till kan annonsering i sociala medier hjälpa dig att sprida ditt varumärke och attrahera fler leads och kunder.


Enligt Svenskarna och internets rapport från 2023 använder hela 94% av svenska internetanvändare sociala medier. 84% av svenskarna använder sociala medier varje dag. Detta innebär att det är mycket troligt att din målgrupp också är aktiv på en eller flera sociala medier.


Läs vidare och ta del av våra bästa tips och lyckas med annonsering i sociala medier.

Annonsera i sociala medier och nå ut till rätt målgrupp vid rätt tillfälle.

I detta blogginlägg svarar vi på frågorna:

Vi delar dessutom:

effektiv social rekrytering och employer branding med hjälp av riktad annonsering i sociala medier

Vad är annonsering i sociala medier?

Annonsering på sociala medier är när företag eller organisationer betalar för att visa annonser till en specifik målgrupp på sociala medieplattformar som Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, LinkedIn, TikTok, Pinterest och Reddit.

Hur fungerar annonsering på sociala medier?

Annonsering i sociala medier en effektiv marknadsföringsstrategi för företag som vill öka sin synlighet och attrahera fler kunder. Med en betydande andel av svenska internetanvändare som använder sociala medier är det en viktig plattform att inkludera i din marknadsföringsplan. Sociala medier ger företag möjlighet att rikta annonser till en specifik målgrupp baserat på ålder, kön, intressen och beteende, vilket gör det möjligt att skräddarsy annonser och rikta annonserna till de personer som är intresserade av dina produkter eller tjänster.


Vad kostar det att annonsera i sociala medier?

Att annonsera på sociala medier kan vara ett effektivt sätt för företag att nå ut till en stor och engagerad publik på plattformen. Kostnaden för att annonsera i sociala medier varierar beroende på flera faktorer, inklusive vilken social plattform du annonserar på, målgruppen du vill nå, vilken typ av annons du väljer och hur länge du vill att annonsen ska visas.


En viktig faktor är vilken typ av budgivningsmodell du väljer. Det finns två huvudsakliga budgivningsmodeller för Instagram-annonser: kostnad per klick (CPC) och kostnad per tusen visningar (CPM). Vid CPC-budgivning betalar du varje gång någon klickar på din annons, medan vid CPM-budgivning betalar du för varje tusen visningar av din annons.


I genomsnitt betalar företag på sociala medier mellan 1,70 kronor och 45 kronor per klick, beroende på annonsens plattform, målgrupp, geografiska område och andra faktorer. För CPM-budgivning är den genomsnittliga kostnaden 62 kronor per 1000 visningar. Det är dock viktigt att notera att dessa siffror endast är genomsnittliga och att kostnaden kan variera beroende på faktorer som bransch, målgrupp och konkurrens.


När du skapar en annons på sociala medier kan du själv välja vilken budgivningsmodell du vill använda, samt hur mycket du vill spendera på annonsen. Genom att experimentera med olika budgivningsmodeller och annonsstrategier kan du hitta det mest kostnadseffektiva sättet att annonsera på Instagram för ditt företag.


Här är några exempel på vad som kan påverka kostnaden för sociala medier-annonsering:

 • Plattform: Kostnaden för annonsering varierar mellan olika sociala medieplattformar, t.ex. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok, Pinterest, etc.

 • Målgrupp: Ju mer specifik målgrupp du vill nå, desto högre kan kostnaden bli. Sociala medier-plattformar erbjuder många olika målgruppsalternativ som kan påverka kostnaden, t.ex. ålder, kön, intressen, beteenden, geografisk plats, ect.

 • Annonstyp: Kostnaden varierar beroende på vilken typ av annons du väljer att köra, t.ex. bildannonser, videoannonser, karusellannonser, stories-annonser ect.

 • Budget: Du kan välja en budget som passar dina behov och mål. Kostnaden varierar beroende på hur mycket du vill spendera, och hur lång tid du vill att annonserna ska visas.

Generellt sett kan sociala medie-annonsering vara kostnadseffektivt och du kan börja annonsera med en relativt liten budget. Men det är viktigt att ha en strategi och rätt kunskaper för att optimera dina annonser och få bästa möjliga resultat för din investering.


Behöver ni hjälp med annonsering via sociala medier? Vi hjälper er!


Varför annonsera i sociala medier?

Annonsering i sociala medier är en kostnadseffektiv metod för att nå ut till en bred och samtidigt specifik målgrupp. En fördel med att använda sociala medier för annonsering är att du bara betalar för varje klick, det vill säga varje besökare som klickar på din annons. I och med den ökande digitaliseringen har användningen av sociala medieplattformar blivit alltmer utbredd. Bara i Sverige har hela 95% av internetanvändarna använt sig av någon social media plattform under de senaste 12 månaderna, varav 84% använder sociala medier dagligen.


Visste du att över 3,48 miljarder människor använder sociala medier? Sociala plattformar och appar fortsätter att öka kraftigt i popularitet, men de är inte bara populära. De spelar även en viktig roll när det kommer till att hjälpa människor att fatta beslut om vad de ska köpa och var de ska köpa det.

Enligt en undersökning av Adweek, använder hela 74 % av alla människor sociala medier för att fatta ett köpbeslut.

På sociala medier når man en stor och engagerad målgrupp som spenderar mycket tid på plattformarna med att interagera med innehåll. Som annonsör kan man rikta annonserna till en specifik målgrupp baserat på demografi, intressen, beteenden och geografi, vilket gör att annonseringen blir mer träffsäker och ger högre konverteringsfrekvenser. Detta ger företag en unik möjlighet att nå ut till sin målgrupp på ett mer personligt sätt och bygga relationer med kunderna.


Annonsering på sociala medier är dessutom ett kostnadseffektivt sätt att nå ut till rätt person, med rätt budskap, vid rätt tillfälle och ger i många fall en god avkastning på investeringen(ROAS). Genom annonsering i sociala medier kan företag också få insikter om sin målgrupp och använda den informationen för att optimera sina marknadsföringsstrategier och förbättra kundupplevelsen. När du annonsering i sociala medier är det möjligt för annonsörer att mäta och analysera resultaten och effektiviteten av annonserna. Detta hjälper företag att optimera sin annonseringsstrategi, vilket ger företag en fördel gentemot konkurrenterna.


5 anledningar att annonsera i sociala medier.

Varför annonsera på sociala medier? här är 5 anledningar att annonsera i sociala medier

Genom att välja rätt plattform och rätt strategi för att optimera dina annonser kan du öka engagemang och skapa värde både för ditt företag och för mottagaren. Det finns flera skäl till varför man bör annonsera i sociala medier. Här är våra topp 5 främsta anledningar och fördelar med att annonsera i sociala medier.


1. Skapa skräddarsydda målgrupper

Oavsett vad för produkt eller tjänst ni vill lyfta fram är en av de största fördelarna med sociala medier att du kan skräddarsy din målgrupp och fokusera på kvalitet instället för kvantitet. Detta gör att du marknadsföra till precis rätt målgrupp och anpassa budskapet så att det tilltalar mottagaren på bästa sätt.


2. Kostnadseffektiv annonsering

I och med att du genom målgruppsanpassning kan nå rätt målgrupp från start läggs inga onödiga kostnader på irrelevanta segment av marknaden och det är ett effektivt sätt att hålla ner kostnaden och få ett positivt ROAS(Return on Ad Spend).


Räkna ut ROAS:

Att beräkna ROAS är enkelt. Du delar bara intäkterna från din annonskampanj med kostnaden för kampanjen. Om du till exempel spenderar 5 000kr på annonser och dina intäkter är 10 000kr , beräknar du ROAS genom att dividera 10 000kr med 5 000kr. Detta ger dig en ROAS på 200 % eller ett förhållande på 2:1. Uträkningsformula ROAS: (Annonsintäkter/Annonskostnader)*100= ROAS %. Exempel: (10 000/5 000)*100= 200%.


3. Varumärkesstärkande kommunikation

När ni marknadsför via sociala medier ökar ni er digitala närvaro hos er målgrupp och kundsegment, detta gör att ni även ökar er varumärkeskännedom. Genom att hålla kunderna uppdaterade med era annonser kan ni hålla dem varma och skapa långsiktig lönsamhet.


4. Få tydliga och mätbara resultat

Ännu en fördel med marknadsföring via sociala medier jämfört med annonsering i ”gammelmedia” är att ni enkelt får ett tydligt och mätbart resultat. Med hjälp av detta kan ni göra datadrivna beslut och lära er vad som funkar bra och även identifiera förbättringsområden.


5. Generera leads

Marknadsföring via sociala medier till rätt målgrupp och med en anpassad kampanj är ett utmärkt sätt att generera kvalitativa leads för ert företag och konvertera dem direkt via er webbplats eller landningssida.


Hur ska man välja vilken plattform att annonsera på?

Innan du väljer vilken social media-plattform du ska annonsera på bör du ta reda på var din målgrupp befinner sig. Vilken målgrupp du än vill nå, så finns de med stor sannolikhet på sociala medier , men välj den eller de sociala plattformar där din målgrupp är mest aktiv. Detta säkerställer att dina annonser syns framför rätt personer.

Läs mer om hur du hittar och når rätt målgrupp på sociala medier i vårt inlägg om "målgrupper på sociala medier."


Sociala medier har blivit en viktig del av vår vardag och används dagligen av miljarder människor över hela världen. De mest populära sociala medieplattformarna har utvecklats till en plats för att skapa och upprätthålla kontakter, dela bilder och videor, uppdatera sig om nyheter och trender, och mycket mer.


Hur annonserar man effektivt på sociala medier?

För att maximera resultatet av din annonsering på sociala medier, är det viktigt att skapa engagerande annonser som tilltalar din målgrupp och står ut i mängden. Använd bild- och videomaterial av hög kvalitet och försök att vara så specifik som möjligt i dina budskap. Du kan också använda A/B-testning för att testa olika annonser och optimera dina kampanjer.


Ett annat tips för att få ut det mesta av din annonsering på sociala medier är att använda retargeting för att visa annonser för personer som redan har visat intresse för ditt företag eller produkt. Det är viktigt att komma ihåg att det kräver tid och engagemang för att skapa en strategi som fungerar för ditt företag. Med tålamod och kontinuerlig övervakning och optimering av dina annonser på sociala medier, kan du uppnå fantastiska resultat.


6 tips för att lyckas med annonsering i sociala medier

Marknadsföring är en viktig del av er verksamhet, men för att lyckas med detta behöver du känna till hur du optimerar dina annonser. Nedan har vi listat våra bästa tips för annonsering i sociala medier som skapar värde både för er och mottagaren.


1. Definiera tydliga mål

Definiera tydliga mål för er marknadsföring och anpassa era annonser därefter. Exempel på mål kan vara att skapa varumärkeskännedom, generera klick eller öka försäljningen. Är syftet att skapa varumärkeskännedom? Generera klick? Öka försäljningen? Få fler ansökningar till en platsannons? Eller samla e-post adresser i marknadsföringssyfte? Se till att ha koll på vad ni vill uppnå med er marknadsföring och sätt smarta mål därefter.


2. Använd målgruppsanpassning

Detta har ni säkerligen hört tidigare, men det är så effektivt att det tåls att upprepas. Identifiera er målgrupp så att ni har en tydlig bild om vem er kund är och var de befinner sig. Om ni har koll på vem ni vill nå är det väldigt effektivt att skapa olika kundsegment och målgruppsanpassa ert budskap. När ni har gjort detta kan ni skapa separata annonser anpassade mot de olika målgrupperna.


Med annonser i sociala medier kan du rikta in dig på följande målgrupper:

Demografisk information

Precisera vilka människor som ska se dina annonser baserat på demografisk information som bland annat ålder, kön, plats, språk, utbildning, yrkesroll, uppgifter om hushåll och livsstil.

Intressen

Beteenden

3. Välj kanal efter målgrupp

Identifiera var er målgrupp befinner sig på sociala medier och välj lämpliga kanaler för er marknadsföring. Idag finns det en djungel av olika sociala medier att marknadsföra sig på. De största är Facebook och Instagram men det är inte nödvändigtvis där just er målgrupp främst befinner sig.4. Fokusera på varför i stället för vad

Kommunicera varför intressenten behöver just er produkt eller tjänst för att skapa kontakt, engagemang och fånga målgruppens intresse. Vid skapandet av annonser kan det vara lätt att fastna i att beskriva vad ens produkt/tjänst är. Försök i stället att kommunicera varför intressenten behöver just er produkt/tjänst. På detta sätt kan du bättre skapa kontakt, engagemang och fånga målgruppens intresse.


5. Skapa varierande innehåll

Variera innehållet i era annonser med olika format och innehåll, t.ex. bildannonser, karuseller och videoannonser, för att undvika att er målgrupp tröttnar.


Tips: Videos genererar generellt störst engagemang.


6. Säkerställ att landningsidan är relevant för besökaren

Se till att du har en användarvänlig webbplats. Det är viktigt att sidan som du driver trafik till skapar förtroende genom en snygg design, välformulerat erbjudande och god funktionalitet. Eftersom att du tar en användare från sociala medier till din webbplats, är det viktigt att annonsen berättar vad landningssidan innehåller och att innehållet på landningssidan matchar förväntansbilden. Ju bättre annonsen och landningssidan synkar, desto högre chans har du att konvertera besökare till leads eller betalande kunder.

7. Mät och utvärdera resultat

Mät och utvärdera resultatet av era annonser löpande för att säkerställa att ni får god avkastning på era investeringar. Installera tracking pixlar på er webbplats och A/B testa era annonser för att se vilken som presterar bäst. I regel har alla nya annonser en inlärningsfas, ge dina annonser tid att köra minst en vecka innan du ändrar något.


De vanligaste annonseringsformaten på sociala medier:

 1. Textannonser - korta, textbaserade annonser som vanligtvis visas ovanför eller bredvid webbinnehåll.

 2. Bildannonser - annonser som består av en bild och en kort textbeskrivning.

 3. Videoannonser - annonser som består av en video och en kort textbeskrivning.

 4. Karusellannonser - en serie av bild- eller videoannonser som visas i en karusell.

 5. Storiesannonser - korta bild- eller videoannonser som visas i fullskärmformat inuti en stories-funktion.

 6. Annonser med enkätfrågor - annonser som innehåller enkätfrågor som användarna kan svara på inuti annonsen.

 7. Lead generation formulär - annonser som används för att samla in kontaktinformation från potentiella kunder, så kallade "leads".

 8. Annonser på plats - annonser som är specifikt riktade till en geografisk plats.

De vanligaste prismodellerna för annonser på sociala medier:

 1. CPC (Cost per click) - betalning baserat på antalet klick på annonsen.

 2. CPM (Cost per mille) - betalning baserat på antalet visningar av annonsen (per tusen visningar).

 3. CPA (Cost per acquisition) - betalning baserat på antalet konverteringar, till exempel när en användare genomför ett köp eller registrering efter att ha klickat på annonsen.

 4. CPV (Cost per view) - betalning baserat på antalet visningar av en videoannons.

 5. Flat rate - en fast avgift betalas för att visa annonsen under en viss tidsperiod eller antal visningar.

De vanligaste nyckeltalen för annonser på sociala medierna:

 1. Klickfrekvens (Click-through rate, CTR) - antal klick på annonsen jämfört med antalet visningar av annonsen.

 2. Konverteringsfrekvens (Conversion rate) - antalet konverteringar i förhållande till antalet klick på annonsen.

 3. Kostnad per klick (Cost per click, CPC) - kostnaden för varje klick på annonsen.

 4. Kostnad per tusen visningar (Cost per mille, CPM) - kostnaden för att visa annonsen tusen gånger.

 5. Kostnad per konvertering (Cost per acquisition, CPA) - kostnaden för att få en konvertering från annonsen.

 6. Retur på annonsutgifter (Return on Ad Spend, ROAS) - den totala inkomsten som genererats av annonsen i förhållande till annonskostnaden.


Behöver ni hjälp med er annonsering på sociala medier?

Hör av er till oss så hjälper vi ditt varumärke att förbli relevant och successivt arbeta mot dina övergripande mål.


Samarbeta med en social mediebyrå idag!

Hos Adsup hjälper vi dig att skapa tilltalande kampanjer som engagerar just din målgrupp. Vi är en social mediebyrå i Göteborg som vet hur man bygger effektiva kampanjer med fokus på Employer Branding och rekryteringsmarknadsföring.

Trustpilot Review Adsup - Wada Sushi


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page