top of page

Annonsering i sociala medier

Annonsering i sociala medier blir alltmer populärt bland företag som vill nå ut till sin målgrupp. Oavsett vad du säljer eller vem du säljer till kan annonsering i sociala medier hjälpa dig att sprida ditt varumärke och attrahera fler leads och kunder.


Enligt Svenskarna och internets rapport från 2022 använder hela 97% av svenska internetanvändare sociala medier. Detta innebär att det är mycket troligt att din målgrupp också är aktiv på ett eller flera sociala nätverk.


Läs vidare och ta del av våra bästa tips och lyckas med annonsering i sociala medier.

Annonsera i sociala medier och nå ut till rätt målgrupp vid rätt tillfälle.

I detta blogginlägg svarar vi på frågorna:

Vi delar dessutom:

Vad är annonsering i sociala medier?

Annonsering på sociala medier är när företag eller organisationer betalar för att visa annonser till en specifik målgrupp på sociala medieplattformar som Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, LinkedIn, TikTok, Pinterest och Reddit.

Läs mer om skillnaden mellan betalda annonser och organiska inlägg. Annonsering i sociala medier en effektiv marknadsföringsstrategi för företag som vill öka sin synlighet och attrahera fler kunder. Med en betydande andel av svenska internetanvändare som använder sociala medier är det en viktig plattform att inkludera i din marknadsföringsplan. Sociala medier ger företag möjlighet att rikta annonser till en specifik målgrupp baserat på ålder, kön, intressen och beteende, vilket gör det möjligt att skräddarsy annonser och rikta annonserna till de personer som är intresserade av dina produkter eller tjänster.


Vad kostar det att annonsera i sociala medier?

Kostnaden för att annonsera i sociala medier varierar beroende på flera faktorer, inklusive vilken social plattform du annonserar på, målgruppen du vill nå, vilken typ av annons du väljer och hur länge du vill att annonsen ska visas.


Här är några exempel på vad som kan påverka kostnaden för sociala medier-annonsering:

 • Plattform: Kostnaden för annonsering varierar mellan olika sociala medieplattformar, t.ex. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok, Pinterest, etc.

 • Målgrupp: Ju mer specifik målgrupp du vill nå, desto högre kan kostnaden bli. Sociala medier-plattformar erbjuder många olika målgruppsalternativ som kan påverka kostnaden, t.ex. ålder, kön, intressen, beteenden, geografisk plats, ect.

 • Annonstyp: Kostnaden varierar beroende på vilken typ av annons du väljer att köra, t.ex. bildannonser, videoannonser, karusellannonser, stories-annonser ect.

 • Budget: Du kan välja en budget som passar dina behov och mål. Kostnaden varierar beroende på hur mycket du vill spendera, och hur lång tid du vill att annonserna ska visas.

Generellt sett kan sociala medie-annonsering vara kostnadseffektivt och du kan börja annonsera med en relativt liten budget. Men det är viktigt att ha en strategi och rätt kunskaper för att optimera dina annonser och få bästa möjliga resultat för din investering.


Behöver ni hjälp med annonsering via sociala medier? Vi hjälper er!


Varför annonsera i sociala medier?

Med en ökad digitalisering, där 95% av alla internetanvändare i Sverige använt någon social media plattform de senaste 12 månaderna och 84% använder sociala medier dagligen, kan det kännas som en självklarhet att använda dessa som en kanal för marknadsföring.


Visste du att över 3,48 miljarder människor använder sociala medier? Sociala plattformar fortsätter att öka kraftigt i popularitet, men de är inte bara populära. De spelar även en viktig roll när det kommer till att hjälpa människor att fatta beslut om vad de ska köpa och var de ska köpa det.

Enligt en undersökning av Adweek, använder hela 74 % av alla människor sociala medier för att fatta ett köpbeslut.

På sociala medier når man en stor och engagerad målgrupp som spenderar mycket tid på plattformarna med att interagera med innehåll. Som annonsör kan man rikta annonserna till en specifik målgrupp baserat på demografi, intressen, beteenden och geografi, vilket gör att annonseringen blir mer träffsäker och ger högre konverteringsfrekvenser. Detta ger företag en unik möjlighet att nå ut till sin målgrupp på ett mer personligt sätt och bygga relationer med kunderna.


Annonsering på sociala medier är dessutom ett kostnadseffektivt sätt att nå ut till rätt person, med rätt budskap, vid rätt tillfälle och ger i många fall en god avkastning på investeringen(ROAS). Genom annonsering i sociala medier kan företag också få insikter om sin målgrupp och använda den informationen för att optimera sina marknadsföringsstrategier och förbättra kundupplevelsen. När du annonsering i sociala medier är det möjligt för annonsörer att mäta och analysera resultaten och effektiviteten av annonserna. Detta hjälper företag att optimera sin annonseringsstrategi, vilket ger företag en fördel gentemot konkurrenterna.


5 anledningar att annonsera i sociala medier.

Genom att välja rätt plattform och rätt strategi för att optimera dina annonser kan du öka engagemang och skapa värde både för ditt företag och för mottagaren. Det finns flera skäl till varför man bör annonsera i sociala medier. Här har vi listat våra topp 5 anledningar till varför man bör annonsera i sociala medier.

5 anledningar att annonsera i sociala medier, hur mycket kostar det och vad kan du tjäna på det. Vi ger dig tipsen som hjälper dig annonsera effektivare i sociala medier.

1. Skapa skräddarsydda målgrupper

Oavsett vad för produkt eller tjänst ni vill lyfta fram är en av de största fördelarna med sociala medier att du kan skräddarsy din målgrupp och fokusera på kvalitet instället för kvantitet. Detta gör att du marknadsföra till precis rätt målgrupp och anpassa budskapet så att det tilltalar mottagaren på bästa sätt.

2. Kostnadseffektiv annonsering

I och med att du genom målgruppsanpassning kan nå rätt målgrupp från start läggs inga onödiga kostnader på irrelevanta segment av marknaden och det är ett effektivt sätt att hålla ner kostnaden och få ett positivt ROI.

3. Varumärkesstärkande kommunikation

När ni marknadsför via sociala medier ökar ni er digitala närvaro hos er målgrupp och kundsegment, detta gör att ni även ökar er varumärkeskännedom. Genom att hålla kunderna uppdaterade med era annonser kan ni hålla dem varma och skapa långsiktig lönsamhet.


4. Få tydliga och mätbara resultat

Ännu en fördel med marknadsföring via sociala medier jämfört med annonsering i ”gammelmedia” är att ni enkelt får ett tydligt och mätbart resultat. Med hjälp av detta kan ni göra datadrivna beslut och lära er vad som funkar bra och även identifiera förbättringsområden.

5. Generera leads

Marknadsföring via sociala medier till rätt målgrupp och med en anpassad kampanj är ett utmärkt sätt att generera kvalitativa leads för ert företag och konvertera dem direkt via er webbplats eller landningssida.


Sammanfattningsvis hjälper annonsering i sociala medier till att öka varumärkeskännedomen och göra kunderna medvetna om företagets nuvarande erbjudanden och produkter. Om du vill hjälpa människor att välja din produkt eller tjänst, är annonsering i sociala medier lösningen för dig.


Behöver du hjälp med marknadsföring via sociala medier?

Vi på Adsup har flera års erfarenhet av målgruppsanalyser och annonsering i sociala medier. Vi erbjuder alla nya och befintliga kunder kostnadsfri konsultation inom marknadsföring på sociala medier.


Hur ska man välja vilken plattform att annonsera på?

Vilken målgrupp du än vill nå, så finns de med stor sannolikhet på sociala medier, men det kan vara bra att veta vart din målgrupp är mest aktiv innan du börjar annonsera på sociala medier. Sociala medier har blivit en viktig del av vår vardag och används dagligen av miljarder människor över hela världen. De mest populära sociala medieplattformarna har utvecklats till en plats för att skapa och upprätthålla kontakter, dela bilder och videor, uppdatera sig om nyheter och trender, och mycket mer.

Läs mer om hur du hittar och når rätt målgrupp på sociala medier i vårt inlägg om "målgrupper på sociala medier."


Hur annonserar man effektivt på sociala medier?

För att maximera resultatet av din annonsering på sociala medier, är det viktigt att skapa engagerande annonser som tilltalar din målgrupp och står ut i mängden. Använd bild- och videomaterial av hög kvalitet och försök att vara så specifik som möjligt i dina budskap. Du kan också använda A/B-testning för att testa olika annonser och optimera dina kampanjer.


Ett annat tips för att få ut det mesta av din annonsering på sociala medier är att använda retargeting för att visa annonser för personer som redan har visat intresse för ditt företag eller produkt. Det är viktigt att komma ihåg att det kräver tid och engagemang för att skapa en strategi som fungerar för ditt företag. Med tålamod och kontinuerlig övervakning och optimering av dina annonser på sociala medier, kan du uppnå fantastiska resultat.


6 tips för att lyckas med annonsering i sociala medier

Marknadsföring är en viktig del av er verksamhet, men för att lyckas med detta behöver du känna till hur du optimerar dina annonser. Nedan har vi listat våra bästa tips för annonsering i sociala medier som skapar värde både för er och mottagaren.


1. Definiera tydliga mål

Definiera tydliga mål för er marknadsföring och anpassa era annonser därefter. Exempel på mål kan vara att skapa varumärkeskännedom, generera klick eller öka försäljningen. Är syftet att skapa varumärkeskännedom? Generera klick? Öka försäljningen? Få fler ansökningar till en platsannons? Eller samla e-post adresser i marknadsföringssyfte? Se till att ha koll på vad ni vill uppnå med er marknadsföring och sätt smarta mål därefter.


2. Använd målgruppsanpassning

Detta har ni säkerligen hört tidigare, men det är så effektivt att det tåls att upprepas. Identifiera er målgrupp så att ni har en tydlig bild om vem er kund är och var de befinner sig. Om ni har koll på vem ni vill nå är det väldigt effektivt att skapa olika kundsegment och målgruppsanpassa ert budskap. När ni har gjort detta kan ni skapa separata annonser anpassade mot de olika målgrupperna.


Med annonser i sociala medier kan du rikta in dig på följande målgrupper:

Demografisk information

Precisera vilka människor som ska se dina annonser baserat på demografisk information som bland annat ålder, kön, plats, språk, utbildning, yrkesroll, uppgifter om hushåll och livsstil.

Intressen

Beteenden

3. Välj kanal efter målgrupp

Identifiera var er målgrupp befinner sig på sociala medier och välj lämpliga kanaler för er marknadsföring. Idag finns det en djungel av olika sociala medier att marknadsföra sig på. De största är Facebook och Instagram men det är inte nödvändigtvis där just er målgrupp främst befinner sig.


Läs mer om hur du väljer rätt kanal för att kommunicera med din målgrupp.


4. Fokusera på varför i stället för vad

Kommunicera varför intressenten behöver just er produkt eller tjänst för att skapa kontakt, engagemang och fånga målgruppens intresse. Vid skapandet av annonser kan det vara lätt att fastna i att beskriva vad ens produkt/tjänst är. Försök i stället att kommunicera varför intressenten behöver just er produkt/tjänst. På detta sätt kan du bättre skapa kontakt, engagemang och fånga målgruppens intresse.


5. Skapa varierande innehåll

Variera innehållet i era annonser med olika format och innehåll, t.ex. bildannonser, karuseller och videoannonser, för att undvika att er målgrupp tröttnar.


Tips: Videos genererar generellt störst engagemang.

6. Mät och utvärdera resultat

Mät och utvärdera resultatet av era annonser löpande för att säkerställa att ni får god avkastning på era investeringar. Installera tracking pixlar på er webbplats och A/B testa era annonser för att se vilken som presterar bäst. I regel har alla nya annonser en inlärningsfas, ge dina annonser tid att köra minst en vecka innan du ändrar något.


De vanligaste annonseringsformaten på sociala medier:

 1. Textannonser - korta, textbaserade annonser som vanligtvis visas ovanför eller bredvid webbinnehåll.

 2. Bildannonser - annonser som består av en bild och en kort textbeskrivning.

 3. Videoannonser - annonser som består av en video och en kort textbeskrivning.

 4. Karusellannonser - en serie av bild- eller videoannonser som visas i en karusell.

 5. Storiesannonser - korta bild- eller videoannonser som visas i fullskärmformat inuti en stories-funktion.

 6. Annonser med enkätfrågor - annonser som innehåller enkätfrågor som användarna kan svara på inuti annonsen.

 7. Lead generation formulär - annonser som används för att samla in kontaktinformation från potentiella kunder, så kallade "leads".

 8. Annonser på plats - annonser som är specifikt riktade till en geografisk plats.

De vanligaste prismodellerna för annonser på sociala medier:

 1. CPC (Cost per click) - betalning baserat på antalet klick på annonsen.

 2. CPM (Cost per mille) - betalning baserat på antalet visningar av annonsen (per tusen visningar).

 3. CPA (Cost per acquisition) - betalning baserat på antalet konverteringar, till exempel när en användare genomför ett köp eller registrering efter att ha klickat på annonsen.

 4. CPV (Cost per view) - betalning baserat på antalet visningar av en videoannons.

 5. Flat rate - en fast avgift betalas för att visa annonsen under en viss tidsperiod eller antal visningar.

De vanligaste nyckeltalen för annonser på sociala medierna:

 1. Klickfrekvens (Click-through rate, CTR) - antal klick på annonsen jämfört med antalet visningar av annonsen.

 2. Konverteringsfrekvens (Conversion rate) - antalet konverteringar i förhållande till antalet klick på annonsen.

 3. Kostnad per klick (Cost per click, CPC) - kostnaden för varje klick på annonsen.

 4. Kostnad per tusen visningar (Cost per mille, CPM) - kostnaden för att visa annonsen tusen gånger.

 5. Kostnad per konvertering (Cost per acquisition, CPA) - kostnaden för att få en konvertering från annonsen.

 6. Retur på annonsutgifter (Return on Ad Spend, ROAS) - den totala inkomsten som genererats av annonsen i förhållande till annonskostnaden.


Behöver ni hjälp med er annonsering på sociala medier? Vi hjälper er!


68 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page